Vojtěch Dyk & B-Side Band predviedli v Bratislave temperamentnú šou

14.12.2012 Bratislava

Bratislava 14. decembra (TASR) – Spevák Vojtěch Dyk a B-Side Band v rámci Tour 2012 sa premiérovo predstavili vo štvrtok (13. 12.) večer v bratislavskom Istropolise slovenským divákom. Ich spoločný koncert predchádzali len tie najlepšie správy. Boli pravdivé.

Takmer dvojhodinové vystúpenie speváka Vojtěcha Dyka, známeho zo skupiny Nightwork, ktorý dnes patrí medzi popredné osobnosti českej hudobnej a zábavnej scény, v koncertnej symbióze s 18-členným B-Side Bandom, dnes jedným z najžiadanejších orchestrov v Českej republike, predviedli dokonalú šou, v ktorej ponúkli originálne prearanžované verzie hitov českej aj svetovej hudobnej scény od Beatles cez Nirvanu až po Jiřího Korna.

Vojtěch spolu s kapelníkom Josefom Buchtom zaplnené hľadisko zabávali od prvej chvíle, ponúkli divákom slivovicu, niekoľko predvianočných darčekov v podobe fľaše vína, žltočiernych bodkovaných ponožiek či pexesa, Vojta odmenil jedného z divákov sánkami a tešil sa, ako ich povezie domov v plnom trolejbuse. Popritom vtipkoval, uvádzal pesničky a hlavne spieval. A spieval veľmi dobre. Postupne prišli na rad skladby Can't Buy Me Love z repertoáru skupiny Beatles, Smells Like Teen Spirit (Nirvana), Time After Time (Cindy Lauper), ale aj Feeling Good, Orient Express, What's This, Old McDonald, Radio Time, All In Love Is Fair, ale aj české šlágre Dva roky jezdím bez nehod, skladba známa v podaní Milana Chladila, či Můj dědeček mě učívával jódlovat z repertoáru Jiřího Korna. Ale B-Side Band už má aj svoje kompozície od Borisa Urbánka a Ondřeja Brouska.

Chytľavé aranžmány zvádzali k tancu a od vydarenej prerábky Crazy Little Thing Called Love z repertoáru skupiny Queen už diváci využívali uličky medzi radmi na tanec a celé hľadisko vydržalo počúvať postojačky až do konca koncertu. Nasledovalo záverečné standing ovation aj s troma prídavkami, tým posledným bolo zvoľnenie tempa v podobe slávnej My Way Franka Sinatru.

„Swing a džez, to je teraz žáner, ktorému sa venujem. Čo bude ďalej, uvidíme, teraz mám plnú hlavu práve týchto koncertov. A keďže kapela je z Brna, tak ja cestujem za nimi. Chcem svoju spevácku dráhu rozvíjať a toto je taký ďalší stupeň. Síce nemôžem byť všade, ale zatiaľ to vychádza, aj s kapelou Nightwork, aj s B-Side Bandom. Divadlo v tejto dobe trocha ustupuje hudbe, povenujem sa mu viac od jesene budúceho roka, ale skôr v tej autorskej podobe,“ uviedol po koncerte pre TASR Vojtěk Dyk.

„Začínali sme v roku 2006 a spolupráca s Vojtom v roku 2010, keď nám odišiel spevák pre súkromné problémy, bol som vtedy postavený pred problém, kto by sa mohol postaviť za mikrofón k našej kapele, aby prespieval 18-členný big band, ktorý má mohutnú energiu. Ponúkol som mu spoluprácu, prišiel na jeden náš koncert a dohodli sme sa. V júni 2010 sme urobili prvý spoločný koncert, a tým sa začala naša spolupráca. Po dvoch rokoch to dospelo k tomuto turné, pričom všetky koncerty boli zatiaľ vypredané. Vydali sme aj prvé cédečko, ktoré vzniklo ako live nahrávka nášho koncertu. Všetkých nás to veľmi baví a verím, že budeme pokračovať. Už riešime budúcoročný koncertný kalendár vrátane zahraničných vystúpení,“ dodal pre TASR líder orchestra Josef Buchta.

 

Vyberte región